فهرست مطالب

Health, Spirituality and Medical Ethics - Volume:9 Issue: 4, Dec 2022

Health, Spirituality and Medical Ethics
Volume:9 Issue: 4, Dec 2022

  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی اسماعیلی، مهدی صادقی*، محمد عباسی، الهه باهنر، بهنام اسبکیان، مریم احسانی صفحات 177-186
    زمینه و هدف
    تکنسین های فوریت های پزشکی (EMTs) به عنوان خط مقدم برخورد با بیماران مبتلا به کووید-19 در معرض تشدید استرس ناشی از این شرایط قرار دارند و در این زمینه شناسایی عوامل مرتبط مانند تاب آوری و هوش معنوی ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین استرس ادراک شده، هوش معنوی و تاب آوری تکنسین های فوریت های پزشکی در طول شیوع همه گیری ویروس کرونا انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعیبر روی 108 تکنسین فوریت های پزشکی در شاهرود در سال 1390 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل چک لیست دموگرافیک، پرسش نامه استرس ادراک شده کوهن، پرسش نامه هوش معنوی کینگ و پرسش نامه کنراد دیویدسون (CD-RISC) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که میانگین نمرات استرس ادراک شده و تاب آوری کارکنان به ترتیب در سطوح متوسط و بالا قرار دارد. بین استرس ادراک شده و متغیر هوش معنوی رابطه معنی داری وجود نداشت (49/0-=r، 24/0=P)، اما بین استرس ادراک شده و تاب آوری همبستگی منفی و معنی دار وجود داشت (31/0-=r، 002/0=P). بین نمره استرس ادراک شده و سن و سابقه کار رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معنادار بین استرس ادراک شده و تاب آوری در مطالعه حاضر، پیشنهاد می شود که متولیان امر راهکارهایی از جمله برگزاری دوره های آموزشی برای مدیریت استرس و افزایش تاب آوری در تکنسین های فوریت های پزشکی ارایه دهند.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، تاب آوری، هوش معنوی، تکنسین های فوریت های پزشکی، کووید19
  • محمد عباسی نیا، عطیه بابایی*، مریم کاظم نژاد، نازنین زینب امیری صفحات 187-196
    زمینه و هدف
    هدف کسب رضایت آگاهانه ورود داوطلبانه افراد به تحقیق با داشتن اطلاعات کافی از هدف تحقیق و پیامدهای آن است. با توجه به کافی نبودن اطلاعات در مورد اصول اخلاقی مورد نیاز برای کسب رضایت آگاهانه، توجه به این مساله باید بیشتر مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد. هدف این مطالعه استخراج تجربیات محققین در مورد کسب رضایت آگاهانه برای شرکت در تحقیقاتی انسانی و عوامل تسهیل کننده آن می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی در سال 2023 انجام شد. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 17 نفر از محققان دانشگاه علوم پزشکی قم انتخاب و مصاحبه نیمه ساختارمند و انفرادی تا  اشباع داده ها انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری داده ها با استفاده از روش  گرانهیم و لاندمن صورت گرفت.
    نتایج
    محققان گزارش کردند که کسب رضایت آگاهانه یک فرآیند ضروری برای تمام مطالعاتی است که نمونه های آن را انسان ها شامل می شوند. طی این فرآیند اطمینان حاصل می گردد که نمونه های پژوهش اطلاعات لازم در مورد پژوهش را دریافت نموده و به صورت آگاهانه در مطالعه شرکت می نمایند. طبق نتایج این مطالعه، بر اساس ماهیت مطالعه، محققان می توانند از هریک از روش های کتبی، شفاهی و یا الکترونیکی جهت کسب رضایت آگاهانه استفاده نمایند نمایند. محققان اعتقاد داشتند اصول کسب رضایت آگاهانه شامل داوطلبانه بودن، اجتناب از اجبار، وجود تعامل دوطرفه بین محقق و نمونه های پژوهش و ارایه اطلاعات ضروری به نمونه های پژوهش است. طبق تجارب محققان، عوامل تسهیل کننده کسب رضایت آگاهانه شامل برقراری ارتباط موثر با نمونه های پژ.هش، مناسب بودن متن رضایت نامه آگاهانه، تهیه فایل چندرسانه ای رضایت نامه آگاهانه و برگزاری دوره های آموزشی و وجود دستورالعمل مشخص و به روز می باشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، کسب رضایت آگاهانه یک فرآیند ضروری برای اطمینان از آگاهانه بودن مشارکت انسان ها در پژوهش می باشد. این کار به سه روش کتبی، شفاهی و یا الکترونیکی انجام می گیرد. اصول کسب رضایت آگاهانه و عوامل تسهیل کننده آن که در این پژوهش ذکر شده می تواند به محققان در رعایت این جنبه مهم از اخلاق در پژوهش کمک نماید.
    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، داوطلبانه بودن، تحقیقات، مطالعه کیفی
  • سید آمنه میرفروغی، haydeh heidari*، roya choupani، fereshteh aein صفحات 197-206
    مقدمه و اهداف
    یکی از مداخلات غیر دارویی شکرکزاری است که تا کنون در بخش مراقبت ویژه نوزادان به آن کمتر توجه شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر شکرگزاری بر استرس و سلامت روان مادران دارای نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادن انجام شد.
    روش کار
    مطالعه نیمه تجربی شاهد دار 50 نفر از مادران دارای نوزاد بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادن  شهرکرد به صورت دردسترس به دو گروه  مداخله مبتنی بر  شکرگزاری و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله طی دو هفته و هرهفته سه جلسه دو ساعته توسط پژوهشگر تحت آموزش قرار گرفتند.  یافته های مربوط به سلامت عمومی و استرس مادران توسط پرسشنامه استرس والدین و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر قبل و بعد از مداخله توسط آزمون آماری تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره استرس در مادران در گروه مداخله به طور معنی داری کاهش یافته بود(P<0.001).(قبل آموزش 64/37 ، بعد آموزش 36/26) در مادران گروه کنترل که فقط آموزش های روتین را دریافت می کردند میزان استرس کاهش یافته بود ولی این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود(P>0.05)(قبل آموزش. 72/35 و بعد از آموزش 08/34).  در گروه مداخله میانگین نمره سلامت روان دو هفته بعد از برنامه آموزشی مبتنی بر شکرگزاری به طور معنی داری بهبود یافته بود(P<0.05).(قبل از آموزش 56/26، بعد از آموزش20/19).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر اولین مطالعه اثربخشی شکرگزاری بر سلامت مادران دارای فرزند نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان ایرانی است. شکرگزاری  باعث بهبود سطح استرس و افزایش کیفیت سلامت روان میشود. اعتقاد به اینکه با شکر ،نعمت ها بیشتر خواهند شد، بخش مهمی از عقاید دینی زنان ایرانی را تحت نفوذ خود دارد و عامل مهمی در اثربخشی مداخلات ذهن و بدن می باشد.
    کلیدواژگان: شکرگزاری، استرس، سلامت روان، مادران، نوزادان نارس
  • مرتضی عبدالجباری، محبوبه داستانی، محمد علی جمشیدی، مجتبی فرهوش، محمد فرهوش* صفحات 207-216
    مقدمه
    پژوهش هایی نشان داده اند که معنویت و مذهب با رضایت از زندگی بیشتر و افسردگی کمتر ارتباط دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان شناختی رفتاری اسلامی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری سنتی در کاهش افسردگی و افزایش رضایت از زندگی و سلامت معنوی در مبتلایان به افسردگی بود.
    روش کار
    روش این پژوهش کارآزمایی تصادفی با پیش آزمون و پس آزمون بود. در این پژوهش 30 نفر شرکت کردند. 15 نفر درمان شناختی رفتاری سنتی و 15 نفر درمان شناختی رفتاری اسلامی را بصورت فردی دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته بر اساس DSM-5، پرسشنامه های دینداری گلارک و استاک(1970)، افسردگی بک(1996)، رضایت از زندگی دینر(1985) و سلامت معنوی پولوتزین (1982) بود که شرکت کنندگان در ابتدا و انتهای درمان به پرسشنامه ها پاسخ دادند. هر پروتکل شامل ده جلسه 50 دقیقه ای بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار22 SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که درمان شناختی رفتاری اسلامی به صورت معناداری (0/41) بیش از درمان شناختی رفتاری /سنتی، موجب افزایش سلامت معنوی می شود(P<0/001). همچنین یافته ها نشان داد اگرچه دو درمان اسلامی و سنتی بطور معناداری موجب کاهش افسردگی و افزایش رضایت از زندگی شدند اما اثربخشی آنها با یکدیگر تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    اگرچه درمان شناختی رفتاری اسلامی در بعد مذهبی و معنوی موجب پیشرفت افراد می شود اما بایستی به لحاظ مولفه ها و تکنیک های روانشناختی آمیخته به معنویت تقویت شود تا اثربخشی آن در کاهش افسردگی و افزایش رضایت از زندگی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اسلامی، رضایت از زندگی، سلامت معنوی، افسردگی
  • هدی ابوالحسنی، فاطمه ملارحیمی ملکی*، محمد خندان، علیرضا کوهپایی صفحات 217-224
    مقدمه و هدف
    سلامت معنوی بر نحوه تعامل، تعلق سازمانی و تعهد شغلی افراد تاثیر مثبت دارد. بر این اساس انتظار می رود در مشاغل حساس مانند داروسازی و تحویل دارو برای بیماران، خطاها کاهش یافته و ایمنی بیمار ارتقا یابد. این مطالعه به منظور بررسی رابطه بین سلامت معنوی و عملکرد شغلی در بین داروسازان و کارکنان داروخانه های استان قم در سال 1396-1397 انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی 140 نفر از کارکنان داروخانه های شهر قم انجام شد. ابزار سنجش عملکرد، پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون بود. همراه با اطلاعات دموگرافیک، وضعیت سلامت معنوی نیز با کمک پرسشنامه معتبر ایرانی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سن و سابقه کار شرکت کنندگان به ترتیب 3/8±05/31 و 4/7±94/7 سال بود. نمره کل عملکرد شغلی و سلامت معنوی به ترتیب با میانگین و انحراف معیار 10 ± 70 و 6/23 ± 9/211 به دست آمد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین سلامت معنوی و عملکرد شغلی رابطه معنادار آماری وجود دارد (p <0.01).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود رابطه بین سلامت معنوی کارکنان داروخانه ها و عملکرد شغلی، می توان نتیجه گرفت که با ارتقای سطح سلامت معنوی پرسنل شاغل در داروخانه، عوامل اثربخشی رفتار سازمانی بهبود می یابد. توصیه می شود در زمینه بهبود عملکرد شغلی تحقیقات بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، عملکرد شغلی، داروسازی، کارکنان داروخانه
  • امیر رضا قاسمی پور همبری، زهرا عرفانی، نگار حاجی نسب، ریحانه کریمیان، زهرا کاشانی نیا* صفحات 225-232
    مقدمه
    حساسیت اخلاقی توانایی شناخت کشمکش ها و نتایج اخلاقی در تصمیم گیری ها و حساسیت اضطرابی یک سازه تفاوت های فردی است که در آن فرد از نشانه های بدنی که با انگیختگی اضطرابی مرتبط است، میترسد. حساسیت اضطرابی نقش مهمی در تداوم اختلالات اضطرابی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط حساسیت اخلاقی و حساسیت اضطرابی در دانشجویان پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-همبستگی بود. نمونه ها شامل336 دانشجو پرستاری در تمامی مقاطع در دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران در سال1399 بود. نمونه گیری به صورت مستمر و با استفاده از فضای مجازی صورت گرفت. در این پژوهش از شاخص های خود گزارشی اطلاعات موگرافیک، حساسیت اخلاقی(MSQ) و حساسیت اضطرابی(ASI) استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار spss نسخه16و آزمون های تحلیلی و توصیفی مانند کروسکال والیس و من ویتنی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نمره حساسیت اخلاقی و حساسیت اضطرابی در این مطالعه به ترتیب81 و4/31 بدست آمد. ضریب همبستگی بین حساسیت اخلاقی و حساسیت اضطرابی از نظرآماری معنادار نبود(238/0=P-065/0=r). همچنین دو مولفه ترس از نگرانی های بدنی با بعد خیرخواهی و صداقت ارتباط معناداری داشته است.
     
    نتیجه گیری
     با توجه به اینکه عدم علاقه به رشته پرستاری باعث افزایش حساسیت اضطرابی می شود، پیشنهاد می شود در رابطه با افزایش علاقه به پرستاری در دانشجویان فعالیت هایی صورت بگیرد. با وجود عدم ارتباط معنا دار بین این دو مولفه نباید از اهمیت این دو مولفه غافل شد و بهتر است مطالعاتی جهت شناخت بهتر مولفه های تاثیرگذار بر حساسیت اخلاقی و حساسیت اضطرابی و ارتقا این دو مولفه صورت بگیرد.
    کلید واژه ها:حساسیت اخلاقی، حساسیت اضطرابی، دانشجویان پرستاری
    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، حساسیت اضطرابی، دانشجویان پرستاری
  • زهرا شادفر، شهره جوادپور*، محبوبه تقی زادگان، محمدعلی منتصری، زهرا پیشگر، فریده معارفی صفحات 233-240
    مقدمه

    اختلالات خواب دارای شیوع بالایی درجوامع سالمند می باشد. هرگونه اختلال درجریان طبیعی آن، باعث مشکلات روانی و کاهش کارایی فرد میگردد. توجه به نیروهای معنوی درسالمندان به عنوان نیازی است که به آنان آرامش و نشاط می بخشد، لذا سلامت معنوی با ارتقای سلامت عمومی  ،که لازمه یک خواب راحت است می تواند کیفیت خواب را درسالمندان  بهبود بخشد. بنابراین پژوهشگران برآن شدند تا همبستگی سلامت معنوی را با  کیفیت خواب در افراد سالمند بررسی کنند.
     

    روش کار

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی تحلیلی مقطعی بود که بر روی 161 نفر از سالمندان در سال 1396 در جهرم انجام گرفت. از پرسشنامه استاندارد سلامت معنوی پالوتزین وپرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ استفاده گردید . پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری کای اسکویر  با کمک نرم افزار آماری spss16مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بررسی یافته ها نشان داد که 54 درصدشرکت کنندگان در پژوهش، مرد و میانگین سنی شرکت کنندگان
     (5/2 ± 96/62) بوده است. میانگین نمرات سلامت معنوی و کیفیت خواب در واحدهای مورد پژوهش به ترتیب 1/5 ± 62/ 79و5/3 ±53/6 بود. همچنین ارتباط معنی داری بین نمره سلامت معنوی و کیفیت خواب در سالمندان  مشاهده نشد(43/0P=  ).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه سلامت معنوی اکثریت سالمندان در سطح متوسط قرار داشت و اکثرآنان دچار اختلال خواب بودند لذا توصیه می شود که عوامل مرتبط با ارتقای سلامت معنوی و کیفیت خواب در این قشر از جامعه مدنظر قرار گیرد .

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کیفیت خواب، سالمندی
  • علی اکبر ابراهیم بای سلامی، شهابی زاده*، قاسم اهی، جلیل جراحی فریز صفحات 241-248

    چکیده

    زمینه وهدف

    راهبردهای مقابله معنویی بیماران تحت تاثیر نشانه های خلقی/ اضطرابی و طرحواره های هیجانی آنها قرار می گیرد، لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل مفهومی مقابله معنویی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن با توجه به نقش نشانه های خلقی/ اضطرابی و طرحواره های هیجانی انجام شد.
    روش برسی: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود، جامعه آماری عبارتند از کلیه زنان ومردان (25تا 55)سال دارای کمردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک های ارتوپدی و مغزواعصاب  شهرتربت حیدریه در سال 1400-1401، که تعداد 400 نفر با درنظر گرفتن ملاک های ورود به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار ها عبارتنداز : پرسشنامه نشانه های هیجانی[1](واردنروهمکاران،2010)، فرم کوتاه طرحواره های هیجانی[2](جانگ هو وهمکاران،2019)،  فرم کوتاه مقابله مذهبی(پارگامنت و همکاران[3]،2000). داده ها با روش(مدلیابی معادلات ساختاری) به کمک نرم افزار spsss24,lisrel 8/8 تحلیل شد.

    یافته ها

    مدل برازش یافته نشان داد، رابطه مستقیم بین نشانه های خلقی/اضطرابی وطرحواره های هیجانی(β=./740)، رابطه  معکوس بین نشانه های خلقی/اضطرابی با مقابله معنوی(β= -0/480mouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')">[u1] ) در سطح معنی داری 05/0 معنادار است. و رابطه غیرمستقیم بین نشانه های خلقی/اضطرابی با مقابله معنوی از طریق طرحواره های هیجانی(β= -0/488) شد که در سطح 05/0 معنی دار است.

    نتیجه گیری

     نتایج از میانجیگری طرحواره های هیجانی در رابطه بین نشانه های خلقی/اضطرابی با راهبردهای مقابله معنویی حمایت کرد. بنابراین، تدوین مداخلات درمانی در جهت کاهش طرحواره های هیجانی و بهبود راهبردهای مقابله معنویی درکنار درمان های پزشکی در سازگاری و بهبود مبتلایان به دردمزمن  مفید است.
    واژه های کلیدی: نشانه های خلقی/اضطرابی ، طرحواره های هیجانی، مقابله معنویی  
     

    کلیدواژگان: نشانه های خلقی، اضطرابی، طرحواره های هیجانی، مقابله معنویی
|
  • Seyed-Mahdi Esmaeili, Mahdi Sadeghi*, Mohammad Abbasi, Elahe Bahonar, Behnam Sbakian Bandpey, Maryam Ehsani Pages 177-186
    Background and Objectives
    Emergency medical technicians (EMTs), as the front line of dealing with patients with COVID-19, are exposed to the intensification of stress caused by these conditions, and it is essential to identify related factors, such as resilience and spiritual intelligence in this context. This study was conducted to determine the relationship between perceived stress, spiritual intelligence, and resilience of EMTs during the COVID-19 pandemic.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 108 EMTs in Shahroud in 2021. Data collection tools included the demographic checklist, Cohen’s perceived stress questionnaire, King’s spiritual intelligence questionnaire, and Conrad Davidson’s questionnaire (CD-RISC). To analyze the data, descriptive and inferential (independent t-test, Pearson correlation, and multiple regression) statistics were used.
    Results
    The mean scores of perceived stress and resilience of employees were at medium and high levels, respectively. There was no significant relationship between perceived stress and spiritual intelligence (r=-0.49, P=0.24), but there was a meaningful negative correlation between perceived stress and resilience (r=-0.31, P=0.002). A positive and significant relationship was observed between perceived stress score and age and work experience.
    Conclusion
    Considering the significant relationship between perceived stress and resilience in the present study, it is suggested that the administrators provide solutions such as creating training courses to manage stress and increase resilience in EMTs.
    Keywords: Perceived stress, Resilience, Psychological, Spirituality, Emergency medical technicians, COVID-19
  • Mohammad Abbasinia, Atye Babaii*, Maryam Kazemnejad, Nazanin Zeinab Amiri Pages 187-196
    Background and Objectives
    Considering the lack of information about the ethical principles required to obtain informed consent, this issue should be given more attention by researchers. This study aims to extract the rich experiences of researchers regarding obtaining informed consent to participate in human research and its facilitating factors.
    Methods
    This qualitative study was conducted with the content analysis approach in 2023. Using targeted sampling, 17 researchers from the Qom University of Medical Sciences were selected, and quasi-structured and individual interviews were conducted until data saturation. Data were analyzed simultaneously with data collection using the Granheim and Lundman method.
    Results
    According to the results of this study, based on the nature of the study, researchers can use any of the written, oral, or electronic methods to obtain informed consent. The researchers believed that the principles of obtaining informed consent include voluntariness, avoiding coercion, the existence of two-way interaction between the researcher and the research samples, and providing necessary information to the research samples. According to researchers’ experiences, the factors that facilitate obtaining informed consent include establishing effective communication with researchers and samples, the appropriateness of the text of the informed consent, preparing a multimedia file of the informed consent, holding training courses, and having clear and up-to-date instructions.
    Conclusion
    The principles of obtaining informed consent and the facilitating factors mentioned in this research can help researchers observe this critical aspect of ethics in research.
    Keywords: Informed consent, Ethics, Research, Qualitative study
  • Seyede Amene Mirforughi Qahfarakhi, Haydeh Heidari*, Roya Choopani, Fereshteh Aein Pages 197-206
    Background and Objectives
    One of the non-pharmacological interventions is gratitude, which has received less attention in the neonatal intensive care unit (NICU). The present study was conducted to investigate the effect of an educational intervention based on gratitude on the stress and mental health of mothers with preterm infants hospitalized in the NICU.
    Methods
    A quasi-experimental controlled study was conducted on 50 mothers with infants hospitalized in the NICU of Shahrekord City, Iran, who were divided into two intervention and control groups. The intervention group was trained by the researcher in three two-hour sessions every week for two weeks. The results related to mothers’ general health and stress were analyzed by the parental stress questionnaire and Goldberg and Hiller’s general health questionnaire (GHQ-28) before and after the intervention by the paired t-test.
    Results
    The mean stress score of mothers in the intervention group significantly reduced (P<0.001). Stress was reduced in the mothers of the control group who only received routine training, but this reduction was not statistically significant (P>0.05) (before training: 35.72 and after training: 34.08). In the intervention group, the mean score of mental health improved significantly two weeks after the gratitude-based training program (P<0.05) (before training: 26.56 and after training: 19.20).
    Conclusion
    This is the first study on the effectiveness of gratitude on the health of Iranian mothers with preterm infants hospitalized in the NICU. Gratitude improves the stress level and increases the quality of mental health. The belief that gratitude will increase blessings is a crucial part of Iranian women’s religious beliefs and is a critical factor in the effectiveness of mind and body interventions.
    Keywords: Gratitude, Stress, Mental health, Mothers, Preterm, Infants
  • Morteza Abdoljabbari, Mahboubeh Dastani, Mohammad Ali Jamshidi, Mojtaba Farhoush, Mohammad Farhoush* Pages 207-216
    Background and Objectives
    Some studies have shown that spirituality and religion are related to more life satisfaction and less depression. The present study examined the effectiveness of Islamic cognitive-behavioral therapy (CBT) compared to conventional CBT in reducing depression and increasing life satisfaction and spiritual health in patients with depression.
    Methods
    This is a random trial with a pre-test-post-test design. There were 30 participants in this study; 15 participants received conventional CBT and 15 received Islamic CBT. The instruments used for data collection included a semi-structured interview based on diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th edition (DSM-5), Glock and Stark’s (1970) Religiosity Scale, Beck’s depression inventory, Diner’s life satisfaction questionnaire (1985), and Paloutzian’s spiritual wellbeing scale, which were filled in before and after the treatment sessions. Each protocol included ten 50-minute sessions. The collected data were finally analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    Islamic CBT led to a significantly higher level of spiritual health compared to conventional CBT (P<0.001). Both methods led to a significant reduction in depression and increased life satisfaction and no significant difference was found between them.
    Conclusion
    It is suggested that Islamic CBT should be improved in terms of psychological components and techniques combined with spirituality so that its effectiveness in reducing depression and increasing life satisfaction can be improved compared to conventional CBT.
    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Islam, Life satisfaction, Spirituality, Depression
  • Hoda Abolhasani, Fatemeh Mollarahimi-Maleki*, Mohammad Khandan, Alireza Koohpaei Pages 217-224
    Background and Objectives
    Spiritual health has a positive effect on the way of interaction, organizational belonging, and job commitment of people. Therefore, it is expected that in sensitive jobs, such as pharmacy and prescribing medicine for patients, errors will be reduced and patient safety will be improved. This study was conducted to investigate the relationship between spiritual health and job performance among pharmacists and pharmacy staff in Qom Province in 2017-2018.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on a total of 140 staff of pharmacies in Qom. The performance measurement tool was Paterson’s occupational performance questionnaire. Along with demographic information, the state of spiritual health was also evaluated using an authentic Iranian questionnaire. The data were analyzed using an independent t-test and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The mean age and work experience of the participants were 31.05±8.3 and 7.94±7.4 years, respectively. The total score of occupational performance and spiritual health was obtained as 70±10 and 211.9±23.6, respectively. The results of the Pearson correlation coefficient showed a statistically significant relationship between spiritual health and job performance (P<0.01).
    Conclusion
    Considering the existence of a relationship between the spiritual health of personnel and job performance, it can be concluded that by improving the level of the spiritual health of the personnel working in the pharmacy, the effectiveness factors of organizational behavior will improve. It is recommended that more research be done in the field of job performance improvement.
    Keywords: Spirituality, Health, Work performance, Pharmaceuticals
  • Amirreza Ghasemipor Hombari, Zahra Erfani, Negar Hajinasab, Reyhaneh Karimian, Zahra Kashaninia* Pages 225-232
    Background and Objectives
    Moral sensitivity is the ability to recognize moral conflicts and consequences in decisions, and anxiety sensitivity is a structure of individual differences, in which a person fears physical symptoms associated with anxiety arousal. Anxiety sensitivity is vital in the persistence of anxiety disorders. This study was done to determine the relationship between moral sensitivity and anxiety sensitivity in nursing students of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This research was descriptive-correlational. The samples included 336 nursing students in all grades at Tehran Universities of Medical Sciences in 2020. Sampling was performed continuously using virtual space. In this research, the demographic information form, Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ), and Anxiety Sensitivity Index (ASI) were used. Data were analyzed using SPSS software, version 16 and analytical and descriptive tests, such as Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests.
    Results
    The score of moral sensitivity and anxiety sensitivity was obtained as 81 and 31.4, respectively. The correlation coefficient between moral sensitivity and anxiety sensitivity was not statistically significant (r=0.065; P=0.238). Also, the two components of fear of physical concerns had a significant relationship with the dimensions of benevolence and honesty.
    Conclusion
    Considering that the lack of interest in the nursing field increases anxiety sensitivity, it is suggested to activities be done to improve interest in nursing among students. Despite the lack of a significant relationship between these two components, the importance of these two components should not be neglected and it is better to carry out studies to better understand the factors affecting moral sensitivity and anxiety sensitivity and to improve these two components.
    Keywords: Morals, Anxiety, Students, Nursing
  • Zahra Shadfard, Shohreh Javadpour*, Mahboobeh Taghizadeganzadeh, Mohammad Ali Montaseri, Zahra Pishgar, Faride Maarefi Pages 233-240
    Background and Objectives

    Sleep disorders are prevalent in the geriatrics. Any disorder in its natural flow causes psychological problems and decreases the efficiency of a person. Paying attention to the spiritual forces in the elderly is a need that gives them peace and vitality; therefore, spiritual health can improve the quality of sleep in the geriatrics by promoting general health, which is a requirement for comfortable sleep. Therefore, we examined the correlation between spiritual health and sleep quality in geriatrics.

    Methods

    This research was a cross-sectional descriptive-analytical study conducted on 161 elderly in Jahrom City, Iran, in 2017. The standard spirituality wellbeing scale (SWBS) by Palutzian and the Pittsburgh sleep quality index (PSQI) were used. After collecting data, they were analyzed using descriptive statistics and the chi-square test by SPSS software, version 16.

    Results

    The results showed that 54% of the participants in the research were male and the average age of the participants was 62.96±2.5 years. The average scores of spiritual health and sleep quality in the participants were 79.62±5.1 and 6.53±3.5, respectively. Also, no significant relationship was observed between spiritual health score and sleep quality in the elderly (P=0.43).

    Conclusion

    Considering that the spiritual health of most elderly was at an average level and most of them had sleep disorders, it is recommended that the factors related to improving the spiritual health and quality of sleep in this segment of society be considered.

    Keywords: Spirituality, Health, Sleep quality, Aging
  • Ali Akbar Ebrahimbai Salami, Fatemeh Shahabizadeh*, Qasim Ahi, Jalil Jarhiri Fariz Pages 241-248
    Background and Objectives

    Spiritual coping strategies of patients are influenced by their mood/anxiety symptoms and emotional schemas. Therefore, the present study aimed to develop a conceptual model of spiritual coping in patients with chronic back pain, considering the role of mood/anxiety symptoms and emotional schemas.

    Methods

    The research method was descriptive correlational. The statistical population included all women and men 25 to 55 years old with chronic back pain referring to the orthopedic and neurology clinics of Torbat Heydarieh City, Iran, in 2021-2022, of whom 400 people were selected considering the inclusion criteria using the convenience method. The tools used were the mood and anxiety symptoms questionnaire (MASQ-D30), a brief version of the Leahy emotional schema scale II-(LESS II), and the religious coping scale. The data were analyzed by structural equation modeling by SPSS software, version 24 and LISREL software, version 8.8.

    Results

    The fitted model showed a direct relationship between mood/anxiety symptoms and emotional schemas (β=0.740), an inverse relationship between mood/anxiety symptoms and spiritual coping (β=-0.480) at the significant level of 0.05, and an indirect relationship between mood/anxiety symptoms and spiritual coping through emotional schemas (β=-0.488), which was significant at the 0.05 level.

    Conclusion

    The results of the study supported the mediating role of emotional schemas in the relationship between mood/anxiety symptoms and spiritual coping strategies of patients with chronic back pain. Therefore, developing therapeutic interventions to reduce emotional schemas and improve spiritual coping strategies along with medical treatments is useful in adapting and improving chronic pain sufferers

    Keywords: Mood, Anxiety, Symptoms, Emotional schemas, Spirituality, Coping